Expeditie Schiermonnikoog

Er is nog plaats voor deelnemers.

Onderzoek tocht Verdronken Geschiedenis 31 Augustus van 7.30 tot 22.30u, vertrek vanuit Lauwersoog.
Begin november 2022 zijn een aantal leden van Verdronken Geschiedenis op onderzoek gegaan naar de oostkant van Schiermonnikoog en Simonszand, de plaat aan de oostkant. Dit naar aanleiding van het gerucht dat er al met een auto van Schiermonnikoog naar Simonszand gereden kon worden.
 
Tijdens het onderzoek werd er eerst met het schip de Dolfijn bij de oostpunt van Schiermonnikoog aangelegd. Hier bleek dat de Eilanderbalg, de geul aan de zuidkant in een ras tempo het eiland steeds smaller maakt. Nog 700 meter is de geul van de Noordzee af. Het oude Simonszand zit inmiddels vast aan Schiermonnikoog, en een nieuwe plaat heeft zich gevormd aan de oostkant, richting Rottumerplaat.
 
Het lijkt erop dat er maar een paar zware stormen nodig zijn om Schiermonnikoog doormidden te breken. Op dat moment zal het hele geulen systeem in beroering komen en mogelijk ontstaat er een nieuw eiland tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat, op de plaats waar ooit het eiland Bosch lag.
Op 31 augustus 2024 zal er opnieuw een expeditie georganiseerd worden om te kijken hoe de situatie dan is. Tijdens deze tocht wordt er uitleg gegeven door wetenschappers van Verdronken geschiedenis over hoe het in het verleden is gegaan in dit gebied, en de mogelijke gevolgen van een doorbraak.
 
Geïnteresseerden kunnen zich hieronder aanmelden voor deze tocht.
Wij zoeken vooral deelnemers die ook in de toekomst enthousiast zijn om mee werken in onderzoeksprojecten in ons waddengebied. 
Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar op het zeilschip “de Willem Jacob”.
 
 
 
 • Kosten voor deze excursie bedragen € 73,- pp. Dit is inclusief koffie/thee en soep. Graag zelf lunch mee nemen.
 • Aan boord voor vertrek tussen 7.30 en 8.00 uur.
 • We zijn terug in de haven rond 22.30 uur.
 • Parkeren kan het beste bij P3 Lauwersoog (Bekijk op google maps p3)
 • De aanmelding is definitief na betaling.

Contact

Voornaam *
Achternaam
E-mail adres *
Telefoon nummer *
+31
Search
  Onderwerp
  Aantal personen
  0 10
  Uw bericht *